Cuídate
Cuídate
 Met verwijzing 
Productcodes Profiel 2 en Profiel 4
Locatie Zwolle

Emmastraat 7, 8011AE Zwolle

  06-48794205
  Bereikbaar: werkdagen

Cuídate

Uitgebreide omschrijving

Je hebt een eetstoornis of misschien heb je zelfs wel het idee dat je een eetstoornis bent geworden. Dat is niet zo. Je bent alleen maar eetgestoord gaan doen omdat je je beter wilde voelen. Waarom? Dat ben je vast vergeten, omdat dit vaak onbewust gaat. Het eetgestoorde gedrag kun je afleren en daar wil Cuídate je graag bij helpen.

Het belangrijkste is dat jij nieuwsgierig bent naar wat ertoe geleid heeft dat jij dit bent gaan doen en wat je nodig hebt om het anders te gaan doen. Je hoeft het nog niet te weten maar je moet wel open staan om met jezelf aan de slag te gaan. Cuídate kan je namelijk niet beter maken, maar je wel heel veel leren over jezelf. Je leert over je patronen, over hoe een eetstoornis werkt en hoe je dit stapje voor stapje los kunt laten.

Binnen de behandeling gaan we samen naar de eetstoornis kijken en wat het je oplevert. Als het lichamelijk kan, laten we de eetstoornis even zoals hij is want dan krijgen we heel veel informatie over hoe jij met eten omgaat en welke dingen je belangrijk vindt. We kijken samen hoe je leven tot nu toe verlopen is (en als je niet alles weet kunnen je ouders helpen om dit goed in beeld te krijgen). We spreken steeds samen af welke stapjes haalbaar voor je zijn of dat we even pas op de plaats moeten maken. Bijvoorbeeld om meer informatie te krijgen over je patronen je eigen motivatie te sterken.

Het belangrijkste is dat we kijken naar de kern van je probleem en dat we de kern van de eetstoornis oplossen, want anders blijft de eetstoornis steeds terugkomen. We lossen je probleem op in jouw eigen tempo en op de manier die aansluit bij jou.

Je vindt waarschijnlijk dat je dit alleen moet kunnen en je niet aan moet stellen, maar we doen het samen. We betrekken je omgeving zoveel mogelijk bij de behandeling want de verandering in jou heeft invloed op je omgeving en samen hebben jullie enorm veel kracht waardoor het herstel een stuk sneller en effectiever verloopt.

We vertellen je niet hoe jouw herstel gaat verlopen, want zoals gezegd: iedereen is uniek en iedereen doorloopt zijn eigen proces. Wat we daarin erg belangrijk vinden is dat we vooral kijken naar wie jij bent en wat je wel en niet leuk vindt van jezelf. Want jij mag er helemaal zijn met al je leuke dingen en vooral ook met alles wat je moeilijk vindt!

Om goed af te spreken hoe we alles tijdens de behandeling gaan doen, maken we samen aan het begin van de behandeling een behandelplan, zodat het voor ons beide duidelijk is waar je aan wil werken. Tijdens de behandeling wordt er ieder half jaar een behandelplan-evaluatie gedaan en aan de hand daarvan wordt de behandeling bijgesteld en verbeterd. Aan het einde van ieder traject wordt ook de behandeling geëvalueerd en worden de verbeterpunten meegenomen in de kwaliteitsverbetering.

Denk je dat de werkwijze van Cuídate jou verder kan helpen? Dan plannen we een kennismakingsgesprek in, waarbij we samen kijken naar jouw huidige probleem en wat er nodig is om dat probleem achter je te laten. Je mag altijd iemand meenemen, graag zelfs! Dan kijken we samen of Cuídate daar de juiste plek voor is. Je hoeft niet op dat moment te beslissen, want ik weet hoe moeilijk het is om keuzes te maken. Ik wil je ook tijd geven om na de eerste kennismaking nog even na te voelen of de werkwijze en de persoon de juiste voor jou zijn. Dit is echt belangrijk want alleen als jij je vertrouwd voelt, zal je je open kunnen stellen en je angsten laten zien. Zonder die openheid kan er geen herstel plaatsvinden. Je bent van harte welkom!

Samenwerking met partners

Het is de missie van Cuídate om de zorg voor jongeren met een eetstoornis verder te ontwikkelen en te verbeteren en zorgverleners te verbinden. Dit doet zij in samenwerking met huidige hulpverleners in en rondom Zwolle, maar ook door de professionals te trainen in samenwerking met Patricia Bos van Buro Puur. Indien wenselijk worden er gastlessen op scholen georganiseerd om eetstoornissen sneller te signaleren.

Belangrijke uitgangspunten:

 • De eetstoornis is een verstoring in je ontwikkeling en is te genezen.
 • Het is belangrijk om te weten en te voelen dat je geen hopeloos geval bent.
 • Binnen de behandeling wordt ervaringsgericht gewerkt waarbij gekeken wordt naar wat werkt voor jou en je omgeving.
 • Er is geen wachtlijst is en de zorg kan snel opgestart worden.
 • Jij en je omgeving moeten zich ‘thuis’ voelen bij Cuídate.
 • De zorg vindt plaats bij Cuídate maar ook thuis en op school zodat de omgeving nauw betrokken wordt.
 • De samenwerking met eerdere hulpverleners/medewerkers van het SWT/kinderarts/school wordt z.s.m. gezocht zodat iedereen je kan steunen in je herstel.

Cuídate kijkt naar de jongere in het geheel, fixeert zich niet op de eetstoornis, maar kijkt breder dan dat. Eten en gewicht zijn altijd onderwerp van gesprek, maar door verder te kijken dan de eetstoornis, wordt duidelijk hoe de eetstoornis is gelinkt aan emoties, gedachten en gedragingen. Hoe eerder deze voor de jongere begrijpelijk worden, des te eerder er alternatieven voor de eetstoornis ontwikkeld kunnen worden en de eetstoornis niet meer nodig is.

Verder kijken dan de eetstoornis betekent ook het onderzoeken en ontwikkelen van de talenten die al aanwezig waren voor de eetstoornis, want deze jongeren zijn vaak zeer intelligent en hebben veel kwaliteiten die benadrukt mogen worden.

Ook is er veel aandacht voor het contact met de ander. Want hoe jij de buitenwereld ervaart zegt veel over hoe je tegen jezelf aankijkt.

Om zorgverleners te verbinden om de zorg beter te maken, verzorgd Cuídate regelmatig trainingen voor professionals in Zwolle of andere plaatsen in Nederland in samenwerking met Buro Puur. Samen verzorgen wij ook preventie gastlessen op scholen, om jongeren erop te wijzen hoe belangrijk het is om over gevoelens te praten en over de problemen waar je mee worstelt. Door een open en veilige sfeer te creëren in de klas stimuleren we dit en kan voorkomen worden dat jongeren denken dat ze de enige zijn die met een probleem worstelen. 

Laatst bijgewerkt: 17-05-2022

Specificaties

Telefoonnummer 085-4847700
Website http://www.cuidate.nl 
Aantal werknemers
10-100
Productcodes
 • Profiel 2 Gedragsproblemen op school, thuis en in vrije tijd
 • Profiel 4 Psychologische of psychiatrische problemen
 • 0 meer...
 • 0 minder...
Ik ben gecontracteerd voor... Gedragsproblemen op school, thuis en in vrije tijd (profiel 2) en Psychologische of psychiatrische problemen (profiel 4)
Lastige situaties Crisissituatie in gezin, Hechtingsproblemen, Pesten en Scheiding ouders
Psychische klachten Angsten, Angststoornissen, Autisme (spectrumstoornis), Depressie, Depressieve stoornissen, Eetstoornis, Gedragsproblematiek, Hechtingsproblematiek, Hoogbegaafdheid, Hooggevoeligheid, Jeugd-GGZ, Ontwikkelingsstoornissen, Paniekaanvallen, Persoonlijkheidsstoornis (bijv. Borderline), Persoonlijkheidsstoornissen, Posttraumatische stressstoornis, Rouw, Slaapstoornissen, Stemmingsstoornissen, Stress, Trauma, Trauma- en stress gerelateerde stoornissen, Verslaving, Voedingsproblemen en Voedsel- en eetstoornissen
Lichamelijke klachten Depressie, Slaapstoornissen en Voedingsproblemen
Leeftijdscategorieën 12 jaar tot 16 jaar, 16 jaar tot 18 jaar, 18 jaar tot 23 jaar en 8 jaar tot 12 jaar
Aanbodsvorm Ambulant (zoals thuis, op school) en Op locatie

Locaties

Diensten van deze organisatie zijn beschikbaar op de volgende locaties:
Zwolle 
 Hoofdvestiging
Emmastraat 7, 8011AE Zwolle
Bereikbaar: werkdagen
Zwolle 
 Nevenvestiging
PMT Ruimte Dokter Stolteweg
Dokter Stolteweg 82, 8025AZ Zwolle
Bereikbaar: werkdagen

Diensten

 

Wat vind je van deze informatie?

  
Informatie is niet actueel
Anders, namelijk: